Weer zoveel fouten gemaakt afgelopen jaar! #veelgeleerd #trots

Tja. Klinkt misschien een beetje raar voor een buitenstaander, vooral die #trots. Maar het is waar. Van fouten leer je. In veel omgevingen mag je geen fouten maken. Niet dat het dan niet gebeurt, natuurlijk wel, maar je kunt er dan maar beter niet voor uitkomen.

Fouten maken mag

Ik heb mijn fouten van afgelopen jaar eens opgesomd en ik heb bedacht wat ik ervan geleerd heb. Prettig was de constatering dat ik zoveel meer heb geleerd dan fouten gemaakt. Nog fijner is de conclusie dat mijn lijst met prestaties van afgelopen jaar veel langer is. Vergeleken daarbij valt dat eerste lijstje fouten helemaal weg.  🙂

Leren, groeien en verder gaan

Mijn verhaal is niet uniek. Vaak merk ik dat zzp’ers geneigd zijn om in mineur te blijven vanwege gemaakte fouten. Ze missen de kans om lessen te trekken en zichzelf te verbeteren. Maar ook vergeten ze vaak hun geweldige prestaties. Die krijgen dan niet de aandacht die ze verdienen.

Zo had ik eens een klant, een zzp’er, die weken toeleefde naar een groot evenement die zij organiseerde. Enkele dagen later vroeg ik haar hoe het gegaan was. “Oh, goed. Eigenlijk heel erg goed” zei ze. “Hoe heb je het gevierd?” vroeg ik. En toen bleef het stil. Ze had er niet bij stilgestaan, het succes met niemand gedeeld, geen glaasje wijn op gedronken. Een gemiste kans om te leren, te groeien en om vol vertrouwen verder te gaan. Konden we maar zo laconiek omgaan met onze fouten.

Doelen – plannen - resultaten

Met genoegen wil ik je vertellen over mijn fouten en wat ik daarvan geleerd heb. Dan hoef jij die niet meer te maken. Of wel, het gaat tenslotte om wat jij te leren hebt. We bespreken dan ook hoe je komend jaar effectiever wordt en betere plannen omzet in betere resultaten en je doelen behaalt. Even sámen bezig zijn met doelen stellen – plannen maken – resultaten verbeteren. Lees verder.

Zo sluit je het jaar geweldig af!

Maak eens een lijst van al je prestaties van afgelopen jaar, vind iemand om deze lijst te bespreken en ga met deze lijst in gedachten de feestdagen in. 🙂

Ik wens je heel gezellige dagen!