Waarom timemanagement zonde is van je tijd. En nu?

We doen steeds meer in minder tijd en zijn nog steeds razend druk. Hoe is dat toch mogelijk? Ondanks al de gadgets die ons ter beschikking staan en ondanks alle aandacht voor timemanagement wordt het er vaak niet beter op. Hoe komt dat toch en wat kun je er dan wel aan doen? In mijn blog geef ik drie redenen waarom timemanagement niet helpt. En drie oplossingen die je niet kunt negeren.

1. Accepteer dat timemanagement je niet helpt om weer grip te krijgen

Met een strakke indeling van je tijd kun je meer werk verzetten. Maar als je teveel werk hebt, werkt zelfs een strakke indeling niet om je to-do lijst af te werken. Er zullen altijd dingen overblijven die je zou kunnen of moeten doen. In plaats van in een spiraal verzeild te raken, waarbij je steeds georganiseerder steeds meer dingen gaat doen, kun je beter accepteren dat je de controle daarover kwijt bent en nooit meer terug zult krijgen (!). En dat is helemaal niet erg.

2. Je wordt niet gelukkiger van timemanagement

Door efficiënt te werken doe je steeds meer in minder tijd en weet je steeds meer ballen tegelijk in de lucht te houden. Met als gevolg dat je aandacht versnippert raakt. Besef daarbij dat je meer plezier ervaart als je de tijd neemt om ergens van te genieten. Het bevordert je relaties als de tijd neemt om samen te zijn en het bevordert je denkkracht als je de tijd neemt om je gedachten te laten gaan. Kortom, verbrokkeling van aandacht door een overvol en hectisch leven heeft een negatief effect op je plezier, relaties en denkkracht. Het verschil tussen functioneren en floreren zit niet in hoe efficiënt je met je tijd omgaat, maar in de aandacht waarmee je leeft en werkt. Met het volproppen van elke minuut van je tijd, verlies je de momenten waarom het gaat.

3. Timemanagement maakt je niet efficiënter

Wanneer er te veel is om te doen, blijf je vaak sterk gericht op indeling van de tijd. Je ploetert voort om zo veel mogelijk dingen te doen in plaats van je af te vragen of wat je doet wel datgene is wat je ook zou moeten doen.

Wat werkt dan wel?

Goed, als timemanagement niet helpt, wat dan wel? We zijn efficiënter dan ooit, consumeren meer informatie van ooit, houden veel ballen in de lucht en niet eerder hebben we zoveel gecommuniceerd. Maar dit helpt niet om weer controle te krijgen. Het antwoord moeten we zoeken in een fundamenteel andere houding. We moeten van controle naar beheersing. Eenvoudig gezegd, maar hoe doe je dat? 

Hieronder drie tips

1. Laat los dat je zaken onder controle moet hebben

Wanneer het je niet lukt om alles te doen wat er van je verwacht wordt, wijt dit dan eerder aan externe factoren dan aan jezelf. Je hebt geen vat op de stroom aan informatie, communicatie en verwachtingen die op je afkomt.  Er is te veel dat je moet doen en je kunt nu eenmaal niet alles doen.  

2. Perfect is niet nodig

Word eens wat gemakzuchtiger, niet alles hoeft perfect, je kunt eens een bal laten vallen, je kunt eens iets vergeten, je zult eens mensen teleur stellen. Je hoeft niet perfect te zijn.

3. Vergeet de input, focus op de output

Wat je kunt beheersen is je output, niet je input. Vraag je af: wat wil ik bereiken? Je bent terecht ontevreden als je je realiseert aan het einde van de dag dat je je niet hebt beziggehouden met wat belangrijk is. Het is je eigen verantwoordelijkheid je niet af te laten leiden van je output, van wat je wil doen en bereiken. Op de input, de eindeloze stroom van eisen die wordt gesteld, kun je beter reageren op de momenten waarop je er zelf voor kiest.

'Nooit meer te druk'

Kortom, zoek de oplossing in een andere houding, in het ontwikkelen van beheersing in plaats van controle. Je kunt immers zelf kiezen hoe je met een situatie omgaat en hoe je reageert. 

Als organizer hou ik me dagelijks bezig om meer rust te creëren. Ik werk onder het motto: “Je omgeving op orde, jezelf op orde, tijd voor waar het werkelijk om gaat”. Ik geef mensen meer rust en aandacht voor de zaken die werkelijk belangrijk voor ze zijn.

Het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe heeft me geïnspireerd voor deze blog. Ondertussen heb ik al veel plezier bij de gedachte aan mijn volgende blog-onderwerp: een digitaal to-do lijstje waar ik, na vele appjes en programma’s geprobeerd te hebben, wél enthousiast over ben. Wat zou Tony daar van vinden? Ik denk niet dat Tony reageert, maar ik zou het leuk vinden als jij me laat weten hoe je over timemanagement denkt. Liken en delen mag natuurlijk ook 🙂