Vakantie: tijd voor ontspanning en om je onderbewuste te laten werken

Het is volop zomer. We nemen massaal afscheid van ons werk en zoeken ontspanning. Het is de tijd om bewust met andere zaken bezig te zijn. Maar je onbewuste is minstens even belangrijk. Mijn tip aan jou: gebruik de zomer bewust om te ontdekken wat je onbewuste te vertellen heeft. Meer hierover lees je in dit stuk.

Zomer: tijd voor ontspanning

Zoals je van me gewend bent, adviseer ik rond de zomer altijd om bewust na te denken over doelen en plannen. Doe je dit bijtijds, dan ga je met een opgeruimd hoofd de vakantie in en maak je bij terugkomst energiek en vol vertrouwen een nieuwe start. De afgelopen weken heb ik samen met diverse professionals het seizoen afgesloten en het nieuwe seizoen in de steigers gezet. Hoe heerlijk is dat: op vakantie gaan en weten wat je wilt én hoe je dat bereikt als je weer terug bent.

Doelen en plannen zijn dynamisch

Doelen (bij)stellen is een dynamische reis, waarbij je door reflectie en evaluatie tot voortschrijdend inzicht komt. Zo blijven je doelen actueel, relevant, uitdagend en realistisch tegelijk. Het werkt hetzelfde met plannen: de stappen die je gaat zetten om je doelen te realiseren. Je ademt op deze manier mee met de veranderende wereld om je heen, met de veranderende wensen van klanten en met je eigen wensen en ontwikkeling.

Bewuste en onbewuste keuzes

Weten waar je heen wilt en hoe je dat bereikt is een persoonlijke reis. Bewustwording is hierin belangrijk, gevolgd door formulering: het opschrijven en uitspreken van je doelen en plannen. Wanneer je daar mee bezig bent, merk je dat het bestaat uit een aaneenschakeling van beslissingen. Meerdere wegen leiden naar Rome en zo zijn er ook meerdere plannen mogelijk om je doelen te bereiken. En wil je eigenlijk wel naar Rome of ga je liever naar Berlijn? Aan jou de keus om de beste beslissing te nemen. En zo is het ook in je werk.

Een complexe beslissing neem je het best onbewust

Achteraf kan iets voor de hand liggend of simpel lijken, maar wanneer je voor een beslissing staat, kan het lastig zijn je weg te vinden. Het onder woorden brengen van een beslispunt is dan vaak al een eerste stap in de richting van de oplossing. Je kunt vervolgens bewust op zoek gaan naar een antwoord door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met anderen of door je in te lezen. Een andere oplossing is je onbewuste aan de gang te zetten. Je onbewuste is tot veel meer in staat dan je bewuste. Bij complexe vraagstukken, dat wil zeggen vraagstukken waarbij je veel informatie verwerkt, leidt onbewust kiezen tot betere keuzes. Als de hoeveelheid informatie toeneemt, neemt de kwaliteit van bewust nadenken snel af.

De volgende afbeelding uit het boek ‘Het slimme onbewuste’ van Ap Dijksterhuis is hierbij heel behulpzaam.

laat je onderbewuste werken

De afbeelding laat zien dat een minder complexe beslissing het beste bewust kan worden genomen en dat bij een complexe beslissing beter het onbewuste kan worden aangesproken. Ergens een nachtje over slapen is dus zeker aan te raden.

Tip: zet je onderbewuste aan het werk

Wanneer je bezig bent met het stellen van doelen en het uitwerken ervan in plannen, formuleer dan eens een beslispunt en laat je onbewuste deze zomer zijn gang gaan in het vinden van de oplossing. Wedden dat die komt!

Knallen na de zomer!

Wat wil jij zakelijk bereiken na de zomer? En hoe ga je dat doen? Maak gebruik van de Zevenmijlslaarzendag en laat je onbewuste en bewuste samen komen. Gun jezelf de luxe van 100% aandacht voor jou en jouw bedrijf. Meer informatie vind je via onderstaande knop. #vanPLANnaarRESULTAAT