Jazeker! Succesvoller zonder to-do lijst!

Laatst sprak ik iemand die vroeg of scrummen niet gewoon hetzelfde is als een to-do lijst afwerken. Ik vroeg waar dat idee vandaan kwam en de associatie bleek van een scrumbord te komen. Hij had een scrumbord zien hangen met daarop enkele kolommen vol met beschreven briefjes. Kolommen vol to-do’s!

Ik begrijp de vergelijking, want een sprintlijst doet verdacht veel denken aan een to-do lijst. Maar dan ga je er aan voorbij dat Scrum zoveel meer is dan de kolommen op een scrumbord. Scrum bestaat uit samenhangende onderdelen die los van elkaar niet opzienbarend zijn, maar de combinatie ervan en de grote eenvoud maken de methode bijzonder krachting. Als je eenmaal weet hoe je Scrum als professional in je werk kunt gebruiken én ervaart wat het je oplevert, dan wil je niet anders meer.

Sprintlijst

De sprintlijst is onderdeel van Scrum, maar scrummen voor professionals is ook:

  • voortdurend de juiste prioriteiten stellen, waardoor je consequent bezig bent met zaken die je verder helpen je doel te bereiken
  • voortdurend reflecteren en daardoor leren van ervaringen. Zo blijf je jezelf continu verbeteren;
  • tijdige bewustwording wanneer je hulp nodig hebt om je doel te bereiken; 
  •  je successen vieren en daar energie uit putten.

Scrum is een methode die wereldwijd steeds vaker wordt gebruikt. Oorspronkelijk komt de methode uit de softwareontwikkeling. Vanwege het grote succes wordt de werkwijze in steeds meer vakgebieden gebruikt. Ik heb de methode aangepast en geschikt gemaakt voor ondernemers. Ik combineer mijn eigen Essentiemodel voor ondernemers met het Agile gedachtengoed en de Scrummethode.

Effectiviteitsgesprek

Wil je weten of dit ook iets voor jou kan zijn? Vraag dan een Effectiviteitsgesprek aan.