Lekker aan het soggen?

Laatst hoorde ik een term die ik nog niet eerder had gehoord. Mijn oudste zoon gebruikte hem richting mijn dochter: “Zo, lekker aan het soggen?”

Ze zijn allebei student, ieder in een andere stad. Maar allebei kennen ze de term. Het klinkt lief vind ik. Ik leerde dat soggen staat voor ‘studie ontwijkend gedrag’. Door deze term te gebruiken benoemen ze gedrag waar ze vanaf willen. Een goede manier!

Wikipedia omschrijft soggen als volgt: “Uitstelgedrag of procrastinatie is het vrijwillig uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden.” Het ziet er als volgt uit:

soggen in beeld

Een variant van soggen is woggen

In allerlei uitingen krijg ik dergelijk gedrag langs in mijn praktijk. Soggen wordt dan woggen: werk ontwijkend gedrag. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Maandagmorgen 9.00 uur. Een nieuwe week ligt voor je! Je klapt je laptop open en hebt zin in de nieuwe week. Je hebt veel te doen, dus snel aan de slag. Even je email en social media checken want je wilt natuurlijk geen zaken missen waar anderen wel van op de hoogte zijn. En dan is het tijd voor een kop koffie. Vervolgens maak je een overzicht van de telefoontjes die vanmiddag nodig zijn en voer je dat leuke klusje uit. De hond moet je nog uitlaten en dan is het tijd voor lunch. Vandaag stond eigenlijk gepland dat je dat lastige beleidsstuk af zou maken voor die opdrachtgever. Zij heeft er al herhaaldelijk naar gevraagd. Maar dat lukt vandaag echt niet. Daarvoor heb je een dag nodig waarop je je volledig kunt concentreren. Morgen misschien, vandaag zit al vol.

Opdracht

Herken jij dat soggen of woggen? Je bent niet de enige. Welke naam gebruik jij ervoor? Deze week hoorde ik iemand het ‘rommeldingen’ noemen. Dat klikt al een stuk minder liefkozend. Hoe fijn zou het zijn als jij er geen last meer van hebt? Daarom krijg je van mij een opdracht:

  1. benoem het gedrag waar jij vanaf wil door het een naam te geven 
  2. probeer drie dagen achtereen dat gedrag niet te vertonen
  3. Iedere keer dat je jezelf erop betrapt dat je het toch doet, verplicht je jezelf tot tien push ups
  4. over drie dagen laat jij mij weten hoeveel push ups jij gedaan hebt
Hebben wij een deal?

Groei door focus en structuur

Wanneer je woggen achter je wilt laten en daar hulp bij kunt gebruiken, dan nodig ik je uit voor mijn workshop ‘‘(Je)zelf de baas. Groei door focus en structuur’. Er is nog beperkt plek, dus schrijf je snel in.