Perfectionisme, chaos, angst of gebrek aan kennis, wat houdt jou tegen om sneller te gaan? Hier een krachtige oplossing!

Leren en verbeteren

Een van de krachtigste manieren om sneller vooruit te komen en jezelf te verbeteren is reflectie. Door kritisch naar jezelf te kijken en vragen te stellen, word je je sneller bewust van zaken. Het onder woorden brengen van een probleem, is vaak al het begin van een oplossing.

Inzicht krijgen

Ik kom vaak tegen dat perfectionisme, chaos, angst en kennis professionals belemmert een volgende stap te zetten. Ze kennen zichzelf dikwijls goed en weten welke eigenschapen ze bezitten. Maar het herkennen van de eigenschap in de praktijk is een ander verhaal.

  • door perfectionisme te lang door gaan voor een nog beter resultaat
  • de chaoot die tijd verliest aan zoeken, vergeten en overdaad
  • de angst om niet te krijgen wat je wenst of juist de angst om teveel te krijgen
  • of niet weten hoe iets aan te pakken en maar blijven uitstellen

Allemaal redenen waardoor je niet voor elkaar krijgt wat je zou willen. En als je wel ongelooflijk mooie plannen hebt, dan is het zonde als daar weinig mee gebeurt.

Reflectie

Ik adviseer verschillende soorten van reflectie om sneller in de gaten te krijgen wanneer deze eigenschappen de belemmerende factor worden om stappen vooruit te zetten. Natuurlijk kan reflectie ook andere waardevolle inzichten opleveren. 

  • Een dagelijks moment om onnodig veel tijd te verliezen aan zaken waar je zelf onvoldoende uitkomt.
  • Een tweewekelijks reflectiemoment om je tussenstappen te evalueren.
  • Twee keer per jaar bewust afstand nemen om opnieuw na te denken over je strategie. De zomerperiode en decembertijd lenen zich daar goed voor.

Gedurende deze momenten zijn zowel positieve als negatieve zaken meer dan welkom. Je kunt direct actie ondernemen en na verloop van tijd patronen gaan herkennen. Als je daar vervolgens op gaat anticiperen, dan blijf je jezelf verbeteren. Hoe mooi is dat!

Uit de praktijk

Toevallig had ik recent twee keer hetzelfde probleem bij verschillende ondernemers. Maar met een andere oorzaak. Beide ondernemers wilden een bedrijfsfilmpje opnemen en publiceren en kregen het maar niet voor elkaar. Het kostte ze te veel tijd en energie en het gaf een ontevreden gevoel.

Bij de ene ondernemer bleek perfectionisme de oorzaak. Zij nam maar geen genoegen met de teksten in de film, terwijl die best in orde waren. De andere ondernemer kon maar geen keuze maken over de inhoud en wilde teveel laten zien. En dat ‘te veel’ bleek niet alleen in de film een issue te zijn.

Op het moment dat je je bewust bent van de oorzaak ik, is de oplossing een stap dichter bij.

Wat voegt de meeste waarde toe?

Dat is vraag die steeds weer terugkeert. Welke waarde voegt het toe als de tekst nog beter wordt? Welke waarde voegt het toe wanneer je nóg een onderwerp in een korte bedrijfsfilm opneemt. Voegt het nog waarde toe als je langer bezig bent, of houdt het je juist tegen om sneller te gaan? Om je plannen om te zetten in resultaten? En om de zaken af te krijgen die je je had voorgenomen?

Ondernemen doe je zelf, maar het hoeft niet alleen

Ik help ondernemers en ondernemende professionals om plannen beter, sneller en flexibeler om te zetten in resultaat. Waarmee kan ik jou helpen? 

Wil je hier meer over weten, download dan het E-book 'De kracht van reflectie'