Achter de romantiek van succes

In vier dagen tijd hoorde ik drie heel persoonlijke verhalen. De ene nog aangrijpender dan de ander. Op Valentijnsdag een blog over leed achter de romantiek van succes.

Ondernemer Marianne Kuiper

Het eerste verhaal is dat van Marianne Kuiper. Tijdens een netwerkontbijt van de Ondernemersvereniging vertelde ze dat ze binnen een jaar niet alleen haar echtgenoot en huis kwijtraakte, maar ook dat ze zich genoodzaakt zag haar bedrijf af te splitsen van haar zakenpartner en dat ze met spoed een riskante operatie moest ondergaan. Haar leven hing aan een zijden draad. Maar ze kwam het allemaal te boven. Ze revalideerde, wist een nieuw thuis te creëren, bouwde haar bedrijf weer op en volgde haar hart toen ze de Music Meeting Lounge opende.

Professioneel golfer Jurrian van der Vaart

Het volgende verhaal kwam van Jurrian van der Vaart bij golfcentrum Amsteldijk. Hij vertelde hoe hij alles, echt alles deed om de top in de golfwereld te bereiken. En dat het hem net niet lukte. Hij had jarenlang moeite om aan geld te komen en het viel hem zwaar dat hij altijd op reis was. Het moment waarop hij besloot te stoppen kan hij zich nog goed herinneren: dat was op een avond, voor de zoveelste keer alleen, in een Burger King in Frankrijk. Het was ook het moment waarop hij zijn leven als golfarchitect startte.

Schrijver Oek de Jong, met Jacobine van den Hoek

Tenslotte het verhaal van Oek de Jong, die te gast was bij het jaarlijkse Boekenfeest in Amstelveen. Oek werd gevraagd naar de romantiek van het schrijversvak, een beeld dat de buitenwereld vaak van het vak heeft. Om dat beeld in perspectief te plaatsen vertelde Oek hoe hij de zes weken ervaart tussen de nominatie voor de Libris prijs en de toekenning ervan: als een marteling. Mensonwaardig. Hij kijkt jaloers naar de prijsuitreiking zoals dat in Frankrijk plaatsvindt.

Het Boekenfeest werd georganiseerd door Jacobine van den Hoek. Haar debuutroman Zondebok ligt op 10 april in de winkels. Ik weet hoeveel ambitie, moeite en doorzettingsvermogen er voor nodig was om zover te komen. Ook daar is weinig romantiek in te vinden.

De weg naar succes is niet romantisch

Allemaal verhalen over succesvol willen zijn. De romantiek in de weg ernaar toe is ver te zoeken. Maar die ellendige weg zie je niet wanneer je met Jurrian op de golfbaan staat, met Oek bij het Boekenfeest, met Jacobine bij haar boekpresentatie in Scheltema en bij Marianne in haar fantastische Music Meeting Lounge.

Jouw en mijn romantiek

En wat ziet de buitenwereld van jou? Of van mij? Ik heb een mooie klantenkring en ben met ontzettend leuke dingen bezig. Ik geniet van mooie events, kan heerlijk mijn eigen tijd indelen en sta niet in de file. Dat is geweldig allemaal en dat zou ik niet anders willen. Het blijft niet onopgemerkt voor de buitenwereld. Dat krijg ik terug wanneer ik mensen spreek. “Het gaat goed met je hé?” zeggen ze dan.

Het echte verhaal

Maar eerlijk, 99% van de tijd is het gewoon keihard werken. Vallen en opstaan. En weer vallen, maar altijd weer opstaan. Het kan best eenzaam zijn. Succes gaat over vastlopen en er weer uitkomen. Tegenslag krijgen en weer doorgaan. Je beroerd voelen maar wel je bed uit komen. Succes betekent uit je comfortzone stappen, jezelf beter leren kennen. Niet opgeven, nooit opgeven. En dan komt het moment dat die deal rond komt, dat een klant laat weten erg blij met je te zijn, dat je merkt dat je vooruit gaat, dat je weet dat je echt iets bijdraagt, het moment dat je omzet stijgt. Dat zijn de romantische momenten. Het laat alle keren dat je viel verbleken.

Coaching

Succes gaat ook over samen verder komen. Ik had het geluk dat ik als startende ondernemer een coachtraject kreeg aangeboden. Het ZAAI traject heeft mij geleerd dat je niet in je eentje moet blijven worstelen met de obstakels die je tegenkomt. Daarom blijf ik met plezier gebruik maken van coaches.

Ik vind het geweldig dat ik mijn klanten kan helpen. Als Effectiviteitscoach en Scrummaster voor ondernemers reik ik ze de hand zodat ze minder hard vallen, sneller opstaan en er beter uit komen. Ik wil er ook voor jou zijn wanneer jij op weg bent naar succes. Ben jij onderweg? Vraag dan nog vandaag een Effectiviteitsgesprek aan.

Succes ziet er romantisch uit, de weg ernaar toe is dat niet. Maar ga er voor want het is het waard!

Ik wens je veel romantiek! Niet alleen op Valentijnsdag.❤️

Marcelline