Ja, maar ….. brengt je niet verder. Outputwerken wel!

Een van mijn klanten viel stil deze week. Ik vroeg hem wat hij wilde bereiken. Dat antwoord kwam vlot, want dat bespreken we frequent. Daarna vroeg ik hem wat hij gisteren gedaan had. Er volgde een aarzelend antwoord met een opsomming van grote en kleine activiteiten en de conclusie dat het een drukke dag was geweest. Daarna vroeg ik welk deel van zijn activiteiten een bijdrage leverden aan zijn doel. Toen viel hij stil, want hij schrok ervan dat hij minimaal bezig was geweest met zaken die er voor hem toe doen. Is dit een uitzondering? Welnee! Ik kom dit vaak tegen. En ik heb er een woord voor: inputwerken. Daartegenover staat outputwerken. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Ja, maar ... is inputdenken

We houden ons met (te) veel zaken bezig die ons nauwelijks dichterbij brengen bij wat belangrijk is. Op mijn voorstel om daar mee te stoppen, komt dan meestal een ‘Ja, maar …’. Na de ‘Ja, maar’ volgt een opsomming van allerlei zaken waarvan betrokkene vindt dat hij of zij er iets mee moet. Email, social media en verwachtingen van anderen bijvoorbeeld. Inputwerken noem ik dat; dealen met alles wat er op je afkomt. Het heerlijke is dat je er de hele dag mee kunt vullen en dat je het gevoel hebt goed bezig te zijn. Bovendien kun je veilig in je comfortzone blijven. Helaas levert het je op lange termijn niet op wat voor jou belangrijk is, namelijk datgene wat je als doel hebt gesteld.

Stop met inputdenken, start met outputdenken

Laat daarom los dat je ‘iets moet’ met alles wat er op je afkomt. Dat gaat je echt niet lukken, want daar is het gewoon te veel voor geworden. In plaats daarvan leer ik je outputwerken aan. Daarmee bedoel ik dat je je richt op zaken die je dichter bij je doel brengen. Zaken die zorgen dat je aan het einde van het jaar bereikt hebt wat je wilt. Kies bewust wat je doet en laat al het andere voor wat het is. Oefen eens met outputwerken en ervaar wat het je oplevert. Lees ook eens mijn blog die ik er eerder over schreef.

Reflectie

Natuurlijk krijg je dit niet van de ene op de andere dag voor elkaar. Het geeft niet als je eens in de valkuil stapt, maar zorg dat je er snel weer uitkomt! Een van de krachtigste manieren om dat te doen is door reflecteren op te nemen in je dagelijkse routine. 

Door reflectie leer je van je ervaringen en de keuzes die je gemaakt hebt. Je wordt je sneller bewust van zaken, je krijgt inzicht en kan sneller bijsturen. Hiermee neem je de regie over jezelf! Je gaat dan bijvoorbeeld bewust letten op outputwerken. Omdat ik het zo’n waardevol onderdeel vind, heb ik er een E-book over geschreven. 

E-book De kracht van reflectie

In het E-book De kracht van reflectie. ‘Hoe je in 5 minuten uren wint. Iedere dag weer’ ga ik onder andere in op de drie niveaus van reflectie die op verschillende momenten plaatsvinden: strategisch, tactisch en operationeel. Bovendien leer ik je hoe je reflectie zonder moeite kunt toepassen en geef ik je vragen die je kunt gebruiken tijdens de reflecties. Ik bied je het E-book gratis aan. 

Ik wens je een effectieve werkdag!