Jongleren kun je leren

Hooggeëerd publiek, graag uw aandacht voor de jongleur!

De eerste weken van het jaar zijn alweer voorbij, maar ik moet nog vaak terugdenken aan de jongleur die deel uitmaakte van het prachtige kerstcircus in Carre. Jongleur Alan Sulc gaf een indrukwekkende show weg met stuiterballen. Boven zijn hoofd, achter zijn rug, onder zijn benen door en ondertussen draaide hij pirouetjes en haalde kunstjes uit waar ik al moeite mee zou hebben zonder stuiterballen. Een extra bal, weer een ander kunstje, hij ging maar door en het kostte hem geen moeite. Tenminste, zo leek het. Maar ook Alan heeft het moeten leren.

Iedere ondernemer is een jongleur

Tijdens diverse nieuwjaarsbijeenkomsten sprak ik ondernemers over hun plannen voor het nieuwe jaar. Mooi om dan de energie te zien stromen. Wanneer ik vraag naar de uitdagingen wordt de gezichtsuitdrukking heel anders. Vaak krijg ik dan antwoorden als focus houden, betere balans in werk en privé, stappen zetten om te groeien, meer mijn hart volgen, genieten van de mooie dingen in het leven. Mooie kreten. Om ze werkelijkhied te laten worden is meer nodig dan het uitspreken van de wens.

Jongleren kun je leren

Net als Alan zijn wij jongleurs. Kunstenaars in het ‘in de lucht houden’ van zaken terwijl we pirouetjes draaien, door hoepels springen en nieuwe kunstjes bedenken. En net als Alan kunnen wij leren om dat zonder veel moeite te doen. Als je dat wilt.

Tip

Mijn tip aan jou is om je doelen voor het komende jaar uit te spreken naar anderen én ze vast te leggen. Zorg dat je iedere dag je doelen leest en dat je iedere dag jezelf afvraagt wat je vandaag gaat doen om dichter bij je doel te komen. En aan het einde van iedere dag kijk je terug en geef je jezelf een compliment of een trap. Iedere dag weer. Je bent goed op weg als je dit structureel doet. Bouw het in in je dagelijkse routine en word net zo’n goede jongleur als Alan.

Effectiviteitsgesprek

Wil jij je effectiviteit verbeteren, boek dan een Effectiviteitsgesprek. Meer informatie.