Evernote en ik, we moesten even aan elkaar wennen, maar zijn nu onafscheidelijk

 

 

 

PC, laptop, tablet en smartphone … we zijn er vaak druk mee.  Meer hebben we vaak niet nodig om te kunnen werken. Nou ja …. op wat programmatjes en apps na dan, die je het leven behoorlijk kunnen vereenvoudigen. Wat zijn nu handige apps en programma’s om je zaken digitaal goed te organiseren? M’n tweede blog in een serie over apps, programma’s en functies waar ik blij van word. Misschien heb jij er ook iets aan.

 

Evernote

Vandaag Evernote in de schijnwerpers. Ik moest er in het begin echt aan wennen en de tijd nemen om te ontdekken wat je ermee kunt. Inmiddels kan ik niet meer zonder en kom ik steeds weer nieuwe toepassingen tegen. Wat doe ik er mee? Evernote is m’n verzamelplaats, m’n digitale bureau en geheugen. Je kunt er werkelijk van alles instoppen. En, misschien nog wel belangrijker, met enkele klikken haal je het er weer eenvoudig uit. Evernote bestaat uit verzamelingen notities, samengebracht in notitieboeken. Per onderwerp of opdrachtgever heb ik een notitieboek. Om notities terug te vinden met de zoekfunctie, voeg je labels toe.  

 

Gedurende de dag verzamel ik van alles op m’n digitale bureau: aantekeningen, artikelen, belangrijke emails, foto’s, bonnetjes, bladwijzers, tickets, (blog)ideeën, reminders, bijlagen enz, enz, alles overzichtelijk op één plek. Soms berg ik een notitie direct al op in een specifiek notitieboek. Meestal gun ik me daar overdag de tijd niet voor en sla ik het op in notitieboek INBOX. Synchronisatie tussen mijn tablet, smartphone en laptop gaat razendsnel.

 

Opruimen

Op een rustiger moment ruim ik mijn bureau weer leeg, net als een echt bureau. Dat doe ik door het van de juiste labels te voorzien en in de diverse notitieboeken/onderwerpen te groeperen om het op een later moment weer eenvoudig terug te kunnen vinden. Dit is tevens het enige nadeel dat ik aan Evernote kan bedenken: ook een digitaal bureau moet je wel eens opruimen. 

 

Evernote in de praktijk: vakantievoorpret

Komende zomer gaan wij op vakantie. De voorpret is begonnen en de hele familie denkt en plant mee. Het reisschema staat natuurlijk in een gedeeld notitieboek in Evernote. Vliegtickets, bevestigingen van hotels en huurauto en overige documenten, bladwijzers naar informatieve websites en inspirerende foto’s staan overzichtelijk bij elkaar en klaar voor (offline) gebruik vanaf ons vakantieadres. Emails met vakantietips van anderen staan er natuurlijk ook bij, doorgestuurd vanuit de reguliere mailbox. Gebruik jij al je Evernote mailadres? Je vind het adres bij je Evernote-accountgegevens. Stuur je een email naar Evernote en wil je direct een herinnering instellen, voeg dan de ![datum] toe in de onderpwerpregel, #[label] om de notitie van een label te voorzien en @[notitieboek] om de notitie niet in je inbox, maar rechtstreeks in een specifiek notitieboek op te slaan. Erg handig!

 

Onmisbare apps van de Evernote-familie: Webclipper en Scannable

Evernote heeft een aantal gerelateerde apps. Webclipper en Scannable strijden bij mij om de hoogste eer in de Evernote-appfamilie. Wegclipper is onmisbaar en laat me met een enkele klik zaken van het web opslaan in Evernote. De vorm kies je zelf: als artikel, pagina, bladwijzer of screenshot. Gebruik vooral ook de highlightmogelijkheden! Webclipper gebruik ik ook om een backup van mijn bedrijfswebsite en mijn LinkedIn profiel op te slaan. Gegevens die staan opgeslagen bij een derde partij, maar die ik niet graag kwijt wil. Met Scannable gaat scannen razendsnel. Simpeler kan het niet: alleen even de camera boven een document houden en klaar ben je. Bonnetjes voor de onkosten- en BTW administratie scan ik met Scannable vaak al bij de kassa, sneller kan het niet! Ook erg handig: scannen van visitekaartjes. Hou je camera even boven een visitekaartje en Evernote bewaart de contactgegevens incl. foto afkomstig van LinkedIn samen met het visitekaartje. Voeg er vervolgens je eigen notitie aan toe en een beter digitaal geheugen kun je je niet wensen. Nu we het toch over scanners hebben, een andere scanner waar ik graag mee werk, hoewel geen onderdeel van de Evernotefamilie, is iScanner. Moet iets snel, dan kies ik voor Scannable, moet iets vooral mooi gescand worden, dan kies ik voor iScanner. 

 

Tot slot: Skitch en Penultimate, ook behorend tot de Evernote-familie

Met Skitch is het zeer eenvoudig om annotaties te maken zaken als b.v. foto’s en opgeslagen artikelen. Ook kun je eenvoudig bijsnijden, gezichten onherkenbaar maken en lijnen e.d. toevoegen. Penultimate, speciaal voor de tablet, maakt het mogelijk om notities met de hand te schrijven op je tablet, eventueel met een speciale pencil. Maar sinds ik gebruik maak van een toetsenbord aan mijn tablet, heb ik minder de behoefte mijn tablet met handgeschreven notities te vullen. 

 

Voor sommige toepassingen die ik hier beschrijf, heb je het premium account nodig. Heb je een T-mobile abonnement? Onderzoek dan eens of je Evernote premium het eerste jaar kado krijgt.

 

Wil jij me laten weten welke Evernote-tips en toepassingen jij hebt?

 

---------------------------

Marcelline van Velzen biedt met Van Velzen Organizing ondersteuning aan kleine ondernemers, doet de thuisadministratie voor particulieren en kan als budgetcoach helpen met de financiële huishouding. Van Velzen Organizing bied je de office manager voor bij je thuis, zowel zakelijk als privé onder het motto: “Je omgeving op orde, jezelf op orde, tijd voor waar het werkelijk om gaat. “ Voor meer informatie: www.vanvelzenorganizing.nl.