Tools voor digitale organizing - een wachtwoordenprogramma

 

 

PC, laptop, tablet en smartphone … we zijn er allemaal druk mee.  Papier komt er steeds minder aan te pas. Veel meer dan enkele apparaten hebben we vaak niet nodig om te kunnen werken. Nou ja …. op wat programmatjes en apps na dan, die je het leven behoorlijk kunnen vereenvoudigen. Wat zijn nu handige apps en programma’s om je zaken digitaal goed te organiseren? Komende tijd kun je in mijn blogs vinden van welke apps, programma’s en functies ik blij word. Misschien heb jij er ook iets aan.

 

Ik start met een onmisbare basistool, de wachtwoordmanager. Iedereen die wachtwoorden gebruikt zou het moeten hebben. Want het is niet verstandig steeds dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Zelfs als je heel voorzichtig bent kan een app of website met je gegevens worden gehackt. Je wilt voorkomen dat met het achterhalen van één wachtwoord meteen al je websites en apps onveilig worden. Varieer dus je wachtwoord per website en app is mijn advies. Echter, het is onmogelijk om alle gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden (ik heb er inmiddels meer dan 550) en een notitieblaadje met inloggegevens is natuurlijk ook niet veilig. Een goed wachtwoordprogramma is dus onmisbaar.

 

Na installatie van een wachtwoordmanager kun je al je gebruikersnamen en wachtwoorden erin opnemen en de tool kan ook sterke wachtwoorden voor je genereren. Ik gebruik een programma dat automatisch zorgt voor synchronisatie zodat mijn PC, laptop, tablet en smartphone steeds de meest actuele gegevens hebben en ik op ieder apparaat eenvoudig kan inloggen. Veelgebruikte programma’s zijn b.v 1Password en LastPass. In de wachtwoordmanager staan bijna al mijn wachtwoorden voor webshops, scholen en verenigingen, bibliotheek, appjes enz. 

 

Er zijn maar een paar wachtwoorden echt belangrijk, bv. DigiD, bankgegevens en een enkel emailadres. Daarvan onthoud ik de wachtwoorden en sla ze zelfs niet op in de wachtwoordmanager. En het onthouden van een krachtig wachtwoord is minder moeilijk dan het lijkt. Een sterk wachtwoord is bijvoorbeeld: d!m1wv*vvO*

Dat ziet er uit alsof het onmogelijk is te onthouden. Maar het kan gemakkelijk als je wat regeltjes voor jezelf maakt. Bedenk bijvoorbeeld een wachtwoordzin en gebruik van ieder woord steeds de eerste letter. Om het extra moeilijk te maken pas ik enkele vaste regeltjes toe b.v.

- een i vermeld ik als !

- een/eerste vermeld ik als 1

- de laatste letter is een hoofdletter

- namen en jaartallen zet ik tussen *  *

- aan het eind van de zin gebruik ik een leesteken zoals # of !

- het wachtwoord verschilt per website door altijd een stukje van de naam van de website toe te voegen.

De zin die ik gebruikte voor bovengenoemd wachtwoord  is: dit is mijn eerste website voor van velzen organizing. Even de regeltjes toepassen en klaar ben je! Zo is onthouden niet lastig meer.

 

Als het mogelijk is om authenticatie in 2 stappen toe te passen, zoals b.v. bij inloggen bij MijnDigiD, dan maak ik daar gebruik van. Dat is extra veilig, omdat je dan via sms een extra code krijgt toegestuurd. Iemand die kwaad wil, kan zonder deze sms niets beginnen.

 

Heb jij ook tips om makkelijk en veilig met je wachtwoorden om te gaan? Ik hoor het graag.

 

---------------------------

Marcelline van Velzen is eigenaar van Van Velzen Organizing en gespecialiseerd in thuisadministratie, budgetcoaching en ondersteuning aan ondernemers. Van Velzen Organizing bied je de office manager voor bij je thuis, zowel zakelijk als privé onder het motto: “Je omgeving op orde, jezelf op orde, tijd voor waar het werkelijk om gaat. “ Voor meer informatie: www.vanvelzenorganizing.nl.